Okullarda Hava Kalitesi Nasıl Artırılır?
Kanserle Savaş Haftası: Akciğer Kanseri
Sağlıklı hücreler bölünerek kendilerini yeniler, işlevini yitirmiş hücrelerin yerini doldurur ve doku hasarlarını onarırlar. Bu düzen DNA aracılığıyla kontrol edilir ve bir düzeni vardır. Fakat DNA’da oluşan birtakım hasarlar sonucunda, bazı hücreler kontrolsüz bölünür ve çoğalır. Bu kontrolsüzce bölünüp çoğalan hücrelere “Kanser” hücreleri olarak adlandırırlar. Hem kişiyi, hem de çevresini etkileyen bu hastalığın; ekonomik, sosyal ve psikolojik etkileri de vardır. Kansere dikkat çekmek amacıyla her yıl 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası olarak kutlanır. Hafta boyunca kanserle mücadeleye olan farkındalığın artması amaçlanır.
Kanser Nedenleri ve Belirtileri
Kanser sebebi tam olarak bilinmemekle beraber iki türlü risk faktörü vardır. Bunlardan biri genetik yatkınlık diğeri ise çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörleri aslında hepimiz biliyor ve gün içinde maruz kalıyoruz. Sağlıksız beslenme, tütün ürünleri ve alkol kullanımı, kanserojen maddelere maruz kalma, yoğun ve sağlıksız güneş ışığı ve hava kirliliği bunların başlıcalarıdır.
Kanserin türüne bağlı olarak çıkan belirtiler farklılaşsa da, her kanser türünün ortak belirtileri de vardır. Burada erken teşhise değinmemek olmaz. Erken teşhis ve bununla beraber doğru tedavi sayesinde birçok kanser türü tedavi edilebiliyor. Erken teşhis için vücudumuzu tanımalı ve belirtileri fark edip, takip etmek çok önem taşıyor. Fakat bu belirtiler sadece kansere özgü belirtiler olmayıp, farklı hastalık işaretleri de olabilir.
Kanama
Tükürükten kan gelmesi durumunda akciğer kanserinden dolayı olabileceği gibi, üst hava yollarının kanserinden de kaynaklanabilir. Boğazda tahriş, diş eti hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlarda tükürükte kan olabilir. Ağızdan kan gelmesi durumunda mutlaka göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmenizde fayda var. Makattan kan gelmesi kolon kanseri için, idrardan kan gelmesi böbrek, mesane, idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasındadır. Vajinal bir kanama ise rahim ve rahim ağzı kanseri riskini taşır. Mutlaka ilgili doktorlar tarafından muayene edilmelidir.
Ağrı
Vücudun en sık verdiği uyarılardan biri ağrıdır. Örneğin omuz ve göğüs ağrıları, akciğer kanseri belirtisi olabilir. Karın ağrısına son zamanlarda eşlik eden iştahsızlık ve kilo kaybı varsa pankreas, safra yolları, mide, bağırsak gibi gastrointestinal sistem kanserlerinin ön belirtisi olabilir.
Şişlik
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde ya da yumuşak dokuda gelişen tümörler, kendilerini şişliklerle gösterir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir. Bu tarz durumlarda onkoloji bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Kanser Türleri Nelerdir?
Kanserler oluştukları organ, bölge ve mikroskobik yapılarına göre sınıflandırılır. Birçok kanser türü olmasına rağmen, bazı türleri karşımıza çokça çıkmaktadır. Akciğer, meme, kolon, testis, cilt, lösemi, pankreas, beyin tümörleri bunlara örnektir.
Kanserden Korunma Yollar Nelerdir?
Kanserden korunmak ya da kanser riskini azaltmak için en önemli faktör sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmaktır. Bunların yanında egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenilmeli ve düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmaktır. Bunlara ek olarak stresten uzak durmak, uyku düzenine dikkat etmek ve yoğun güneş ışınlarından kaçınılmalıdır.
Vücudumuz için neyin normal olduğunu bilmek ve olağandışı değişiklikleri tanımakla, kansere karşı doğru bilgi olarak kendimizi güçlendirebiliriz. Kanserle ilgili doğru bilgiye erişim, artan farkındalık ve erken teşhis işaretlerini tanımakla bir sürü hayata etki edebilir ve kurtarabiliriz. Yeter ki farkındalığımız olsun. Kanserle Savaş Haftası kutlu olsun!