İç ve Dış Hava Kirliliği Arasındaki Farklar Nelerdir?
Temiz Havanın Cilt Sağlığınıza Etkileri
Astım Nedir?
Astım, solunum yollarının kronik bir şekilde iltihaplanması sonucunda oluşan bir solunum sistemi hastalığıdır. Astım hastalarının genellikle solunum yolları hassaslaşır ve çeşitli tetikleyici faktörlerle solunum yolları daralabilir. Bunun sonucunda da nefes almada güçlük ve öksürük gibi semptomlar ortaya çıkar. Genellikle çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu devam edebilen astımın belirtileri her bireye göre farklılık gösterebilmektedir. Görülen yaygın semptomları sayacak olursak şu şekilde listeleyebiliriz:
- Hışırtılı Solunum
- Öksürük
- Nefes Darlığı
- Göğüs Sıkışması
Bu semptomların ağırlaştığı bazı dönemler de mevcut olabilmektedir, bu ağır durum astım atağı olarak adlandırılmaktadır. Ani olarak ağırlaşma durumunda ortaya çıkan bu ataklar ciddi bir vakaya dönüşme potansiyelini bulundurmaktadır. Bu durumda ise acil bir tıbbi müdahale gerekebilir.
Astımın Nedenleri
Genelde tek bir sebebi bulunmayan astımın birden fazla sebebi bulunmaktadır. Oldukça karmaşık olabilen bu nedenler arasında genetik yatkınlık da mevcuttur. Astımın oluşmasına ve ilerlemesine sebep olan diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Çevresel Faktörler
- Solunum Yolunu Etkileyen Enfeksiyonlar
- Sigara Dumanı
- Hava Kirliliği
- Alerjenlere Maruz Kalmak
Astımın Yönetimi ve Tedavisi
Astımın kesin bir tedavisi şu an için bulunmamaktadır fakat kontrol altına alınabilmesi için yapılabilecek etkili yöntem ve tedaviler bulunmaktadır. Bu yöntemler:
İlaç Tedavisi: Doktor kontrolü ile gözlemlenen astımın durumuna göre doktor reçetesi ile alınabilen bazı ilaçlar ile astımın semptomlarını hafifletmek ve ataklarını önlemek mümkündür. İlaçlar ikiye ayrılarak kategorize edilebilir.
- Hızlı Etkili Bronkodilatörler: Atak anında kullanılan ilaçlar.
- Uzun Süreli Kontrol İlaçları: Semptomları kontrol altında tutmak için günlük olarak kullanılan ilaçlardır.
Tetikleyicilerden Kaçınma: Astımın semptomlarını tetikleyen faktör ve durumlardan kaçınmak kontrol altına almakta en önemli yöntemlerden biridir. Bu tetikleyiciler, sigara dumanı, alerjenler (polen, ev tozu, küf vb.), soğuk hava gibi şeylerdir. Bu tetikleyicilerden uzak kalmak için temiz hava solumak son derece önemlidir.
Solunum Egzersizleri ve Fiziksel Aktivite: Fiziksel hareket ve aktiviteler astımın semptomları üzerinde artırıcı bir etkiye sahip olabilir fakat spor yapmak ve hareket etmek ise sağlıklı yaşam için son derece büyük öneme sahiptir. Bunun kontrol altına alınması için ise çeşitli solunum egzersizleri ve egzersiz programları uygulayarak akciğer kapasitenizi artırabilirsiniz bu sayede semptomlarınız belli bir kontrol altına girer.
Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Tarzı: Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, astım semptomlarını hafifletmede önemli olabilir. Dengeli beslenme, yeterli uyku, stresten kaçınma ve düzenli doktor kontrolleri sağlıklı yaşam tarzı benimsemenizde yeterli olabilir ve astımı kontrol altına almanıza da destek olabilir.
Görünen o ki astım kesin tedavisi olmasa bile gerekli önlemler alındığında kontrol altına alınabilecek bir hastalık durumudur. Tedbirlerin başında gelen ve astımın en büyük tetikleyicisi sayılabilecek solunum sağlığını desteklemek için evlerinizde ya da istediğiniz her alanda negatif iyonlardan faydalanabilirsiniz. Negatif iyonların hava kirletici olan (polen, toz, alerjenler vb.) maddeleri yok etme etkisi bulunmaktadır. Vivonca Health, sizler için sunduğu AirTamer ve Teqoya ile bu durumu en pratik ve etkili hale getiriyor. Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça
https://www.mehmetturfanda.com/tr/article/desc/22729/astim-tedavisi.html
https://www.anadolusaglik.org/blog/astim-hastalarina-tavsiyeler